essence retreat 'the guidance' - de innerlijke gids

We zien spirituele ontwikkeling vaak als een reis, ook al betekent dit, dat we aankomen waar we al zijn. Het is een thuiskomen in onszelf. Het is een reis van hoe de dingen lijken, naar hoe de dingen zijn, van het ego naar de essentie. Het is een reis van een bekende plaats, bepaald door het verstand, naar een mysterieuze, onbekende plaats. We kennen onze natuur niet. We kunnen in ons hart voelen dat er een verlangen is om thuis te komen, maar we weten niet hoe dat gaat en we weten niet waar de reis naartoe leidt. We hebben behoefte aan begeleiding, wij hebben een gids nodig. In eerste instantie kunnen we begeleiding zoeken bij mensen die vóór ons thuis gekomen zijn. Als deze mensen ons daadwerkelijk leiden, betekent dit, dat ze ons laten zien, dat er een dimensie in ons is die ons oriëntatie geeft. We kunnen niet de hele weg naar huis gaan zonder deze dimensie in ons te vinden. Deze innerlijke dimensie is als een echte vriend, die je op je weg begeleidt. Het is de ervaring van essentie in de functie van „guidance“, richtinggeving, een leidraad. We noemen het de innerlijke gids.

De innerlijke gids staat altijd klaar om je te ondersteunen, maar hij komt alleen als je een bepaalde houding aanneemt. We kunnen leren ons open te stellen voor leiding, de gids te herkennen en  hoe we deze kunnen volgen. Als we de kwaliteit van oriëntatie in ons zelfonderzoek hebben geïntegreerd, dan heeft de ziel haar weg naar huis gevonden. Zelfonderzoek helpt bij het stellen van de vraag. De innerlijke gids helpt het antwoord te vinden.

De innerlijke gids is één van de vormen van de zogenaamde ‘diamant-dimensie’. Dit betekent dat elk aspect van essentie (wit, geel, rood, groen en zwart) zijn eigen wijsheid bijdraagt aan het fundamentele begrip van de dimensie van guidance, de innerlijke gids. Het is de dimensie, die onze ziel het vermogen geeft om precies te weten wat er gaande is en om onze ervaring te begrijpen.

inhoud:

- de innerlijke gids, de ware vriend – essentie in de dimensie van oriëntatie, richtinggeving

- overtuigingen over leiderschap – de ongelovige, twijfel

- leiderschap en de invloed van de vader – totalitaire leiders in fascistische regimes

- geel: oriëntatie vinden door de innerlijke gids – liefde voor de waarheid

- geel: de relatie tussen zelfonderzoek en de innerlijke gids – nieuwsgierigheid

- de Diamant Dimensie – Diamant Guidance – differentiatie en discriminatie

- de robijn, de rode diamant – scherpte, nauwkeurigheid, precisie

- de groene diamant, de smaragd, guidance in het hart, vriendelijkheid, compassie, acceptatie

- the Diamond Body of Pleasure. de wending van een oriëntatie naar buiten tot een

oriëntatie naar binnen

- wit: afstemming op de innerlijke gids – leren de optimaliserende kracht te volgen

- wit: luminositeit - commitment en determinatie

- de zwarte diamant, Nous – de eenheid van zijn en kennis