Een familie is een systeem. Elk lid van de familie, zelfs de mensen die er niet meer zijn, zijn energetisch nog altijd aanwezig in de familiestructuur. Zij beïnvloeden daarmee de andere leden. Ook de onderdrukte emoties van de familieleden zijn aanwezig en kunnen overgenomen worden door anderen in het systeem. Ergens in de lijn zal een lid van de familie zich identificeren met de gevoelens of de lotsbepaling van die ander. Dat gebeurt vanzelf, vanuit liefde, om het systeem compleet en heel te houden.

Wat zijn familie-opstellingen?

Deelnemen aan een familie-opstelling kan onverwachte inzichten geven in steeds terugkerende problemen. De familie van herkomst is van grote invloed op ons leven. Hóe groot die invloed onbewust is, weten wij vaak niet. Soms ligt de wortel van een probleem niet bij jezelf, maar bij gebeurtenissen in gezin of familie. Misschien is het probleem al generaties geleden ontstaan, en steeds overgedragen. Je draagt onbewust de last van een (ver) familielid. Elk kind behoort tot een familie en heeft daarin een bepaalde rol. Door een familie-opstelling kan het mogelijk zijn je los te maken van verborgen, belemmerende invloeden in de familie.

start nieuwe training

24 - 28 september 2025

diverse trainers

Opleiding van 17 dagen verspreid over vijf blokken aangevuld met thema- en supervisiedagen en optioneel een aantal bijzondere trainingen voor opstellers. In de opleiding leer je om zelfstandig opstellingen te begeleiden en het systemisch werk te integreren in je therapeutische praktijk. Ook is deze training ideaal om veelvuldig delen van je eigen systeem te bekijken. In alle blokken kun je je eigen thema’s inbrengen.

zie agenda

diverse trainers

Supervisie- en themadagen voor mensen die de training familie-opstellingen en systemisch werk volgen of gevolgd hebben. Voor het behalen van het certificaat van de vernieuwde training zijn 4 supervisiedagen verplicht. Ook deelnemers van eerder trainingen zijn van harte welkom.

5 - 9 juni 2024. Start 5 juni om 18.00 uur  | Stephan Hausner

Verdiepings- en opleidingsmodule voor mensen die de basistraining Familieopstellingen en systemisch werk, of een soortgelijke opleiding elders, hebben gedaan. Stephan Hausner laat zien hoe chronische ziekten en langdurige symptomen verband kunnen houden met verborgen dynamieken in de familiesystemen.  

1 t/m 5 mei 2024 | Ramateertha

Ramateertha geeft deze training als onderdeel van de opleiding Familieopstellingen en systemisch werk. Mensen die deze opleiding eerder hebben gedaan zijn van harte welkom als er plekken vrij zijn.

Start 1 mei 'savonds om 18.00 uur.

19 (18.00 uur) - 22 september 2024 | Jan Bosma

Een workshop familieopstellingen en systemisch werk voor mensen die aan ons instituut verbonden zijn en een thema in hun leven systemisch willen onderzoeken. Je bent ook welkom als je niet eerder bij ons een workshop of training hebt gevolgd.

Deze workshop is ook een kennismaking of introductieworkshop voor mensen die overwegen in 2025 de Aumm opleiding Familie-opstellingen en systemisch werk te gaan doen. 

Representanten zijn van harte welkom. Als representant krijg je € 100 korting op de workshopkosten. 

Geef bij je aanmelding aan of je deelneemt om je eigen opstelling neer te zetten of dat je deelneemt als representant.

14 t/m 17 november 2024 | dr. Nick Blaser

Nick Blaser werkt in deze driedaagse training met tafelopstellingen middels houten figuren en blokken. Op een fascinerende manier werkt hij, samen met de cliënt, een grensvisualisatie uit. In eerste instantie vanuit de vraag: hoe is er in het leven met jouw grenzen om gegaan? Hoe is jouw beeld van grenzen gevormd? Wat is de imprint van grenzen die je als kind hebt opgedaan? Samen met de cliënt wordt bewustzijn in hem of haar gecreëerd en een veranderingsproces in gang gezet zodat de cliënt uiteindelijk kan leren zeggen ‘zo zou het beter zijn geweest’.

28 mei (18.00 uur) t/m 1 juni 2025

Peter de Vries

Walking In Your Shoes (WIYS) is een fenomenologische benadering van zelfgenezing en innerlijke groei. Dit lichaam/geest-proces wordt ook wel het 'alternatief voor familieopstellingenwerk' genoemd. De Walking-methode gebruikt een vergelijkbare oriëntatie als het systemische opstellingen werk, maar werkt niet met meerdere representanten om informatie uit het "veld" te halen. WIYS is een nieuwe unieke methode waarbij het lichaam het vervoermiddel is, het instrument waar je mee werkt.

Deze workshop is toegankelijk voor mensen met een achtergrond in systemisch werk en voor hen die werken met trauma-gerelateerde issues.

29 oktober - 2 november 2025

Dwari Deutsch

In familie opstellingen bewegen we ons in het wetende veld van een familie, dat veel traumatische ervaringen voor alle leden van het gezin bevat. In een opstelling wordt deze shock getriggerd en er is wat gereedschap nodig om de persoon te helpen aanwezig te blijven zonder overweldigd te raken en zich te verliezen in het emotionele drama uit het verleden. Het herkennen en werken met het verschil tussen systemisch trauma, het dragen van de trauma-energie van moeder vader of iemand anders van de familie en hun overlevings-strategieën, evenals het omgaan met het persoonlijke trauma dat daaruit voortvloeit.