gezonde grenzen en contact

We hebben gezonde grenzen nodig. Ze zijn nodig om ons te kunnen zien als een eigen persoonlijkheid met behoeften, eigen ideeën, gevoelens en een zeker lichaamsbewustzijn, en om onszelf te respecteren. Zonder dergelijke grenzen kunnen we ons niet echt veilig voelen in contact met andere mensen. In elke vorm van contact kunnen we alleen "ja" zeggen als we ook "nee" kunnen zeggen, onszelf kunnen afgrenzen. Anders ontstaat er een onbevredigend "janee", dus geen echt contact.

We zijn misschien het gevoel van gezonde grenzen in de vroege kindertijd kwijtgeraakt of zijn zelfs niet in staat geweest om dit te ontwikkelen, en zitten daardoor vast in een onevenredig aanpassingsgedrag. Ons gevoel voor gezonde grenzen kan ook zijn gekwetst door ongelukken, operaties, geweld of grensoverschrijdende nabijheid. Na dergelijke ervaringen hebben we misschien geen gevoel van veiligheid en ontspanning teruggevonden. Als een beschermend mechanisme kunnen zich te starre grenzen ontwikkelen die niet langer kunnen worden geopend en ons afsluiten en isoleren.

Het doel van de workshop is om veilige en flexibele fysieke en mentale grenzen terug te vinden en deze in het hier en nu te kunnen neerzetten. Daarnaast ondersteunen we het vermogen om onze eigen innerlijke impulsen waar te nemen en ernaar te handelen. We zullen de manier waarop we omgaan met onze grenzen in onze innerlijke ervaring en in contact met anderen onderzoeken.