disidentificatie en vrijheid

disidentificatie en vrijheid –  ruimte voor innerlijke transformatie

Een essentieel onderdeel van elke persoonlijke ontwikkeling is het transformeren en herstructureren van oude identificaties (negatieve overtuigingen en overlevings- of aanpassingsstrategieën) Bovendien is het van belang met betrekking tot zelfregulering en affectregulatie.

Disidentificatie houdt het onderzoeken van de waarnemer en het waargenomene in. Dit gebeurt in nauw contact met belichaamde gevoelens en met andere facetten van ervaren, zonder het waarnemen kwijt te raken, zoals bijvoorbeeld bij dissociatie.

Dit onderzoek stelt mensen in staat om de noodzaak van hun (aanpassings)strategieën te herkennen wanneer deze zich voordoen en er tegelijkertijd enige afstand van te nemen, terwijl ze het contact met zichzelf herstellen in het hier-en-nu. Fysiek betekent dit het loslaten van het patroon van samentrekken, stress en instorten.

Identificaties en aanpassingsstrategieën worden, hoewel ze in het verleden verstandig, nuttig en vaak levensreddend waren, obstakels voor verdere groei en dragen veelal bij aan veel van onze huidige symptomen, die hand in hand gaan met onopgeloste en vastgezette trauma energieën.

In deze training, die de vorm aanneemt van een retraite, wordt de theorie afgewisseld met op mindfulness gebaseerde oefeningen, neuroaffectieve regulatie, (dialogisch) zelfonderzoek en verdiepende nabesrekingen met ruimte voor individuele begeleiding.

Behandelde onderwerpen:

• Ontwikkelingsvisie op het proces van gezonde identificatie / disidentificatie

• Onderzoeken en deconstrueren van identificatie- / desidentificatieprocessen op alle niveaus (fysiek, emotioneel, cognitief, gedragsmatig, relationeel, spiritueel)

• Opnieuw verbinding maken met onze diepe levendigheid en onze bereidheid voelen om ons potentieel en onze innerlijke wijsheid op een frisse en open manier onder ogen te zien met al zijn mogelijkheden en gevolgen

• Mededogen oefenen voor onszelf en anderen

• Onze capaciteit en moed voor meer keuzevrijheid en waardigheid belichamen en leven

• Versterken van een belichaamde aanwezigheid in een therapeutische setting

 

Deze retreat is zowel gericht op psycho- en lichaamsgerichte therapeuten die deze benadering van ontwikkelings-therapeutische processen willen uitdiepen, als op mensen die dit onderwerp om persoonlijke redenen willen benaderen.

 

De cursus wordt in het Engels gegeven.

Prijs

€ 550,-
Kosten verblijf: zie agenda

Data

wo 19 okt 18:00 t/m zo 23 okt 16:00

Aantal blokken

1

Agenda korte training: dis-identificatie en vrijheid 2022
wo 19 okt 18:00 t/m zo 23 okt 16:00 disidentificatie en vrijheid
Michael Mokrus
de Bron
Kosten verblijf: € 335,-