werken met dissociatie in lichaam, energie en psyche 2021

Korte training voor mensen die de basistraining Primal Somatic Traumahealing, of een soortgelijke training hebben gevolgd.

Dissociatie is een instinctieve reactie van het zenuwstelsel om ons te beschermen tegen het ervaren van emoties, fysieke sensaties en energetische gesteldheid, die te veel zijn om te verdragen. Het koppelt ons bewustzijn los van een overweldigende ervaring, vooral wanneer het herhaaldelijk is gebeurd, zoals verwaarlozing in vroege kinderjaren, misbruik of fysiek geweld.

Dissociatie kan later in het leven een automatisme worden en zo 'volwassen responsen' belemmeren, zoals grenzen stellen of in onze natuurlijke kracht zijn. Het kan ook getriggerd worden in situaties die slechts een beetje lijken op en veel zwakker zijn dan de overweldigende ervaring uit het verleden. We zullen werken met het herkennen van verschillende vormen van dissociatie in het lichaam.

Vaak laat toont het zich door een slechte verbinding met het lichaam, waardoor je niet kunt voelen wat je nodig hebt, of een afgesloten zijn van het ervaren van gevoelens. We zullen cliënten ondersteunen bij het zich opnieuw verbinden met hun lichaam en delen van de psyche, waardoor energie vrijkomt die nog steeds vastgehouden wordt door de gebeurtenissen uit het verleden. Hierdoor kunnen cliënten zich weer openen voor hun volledige potentieel.